
20 beste horrorverhalen
19. Het portret van Dorian Grey, Oscar Wilde

Dorian Gray had de wens geuit dat hijzelf jong zou blijven terwijl het schilderij dat Basil Hallward van hem had gemaakt, oud werd; dat zijn eigen schoonheid onbezoedeld zou blijven terwijl het gezicht op het doek de smet van zijn hartstochten en zonden zou dragen. Het was de cynische Lord Henry Wotton geweest die in Dorian dit verlangen naar eeuwige jeugd en schoonheid had gewekt en wenste dat hij zijn leven eveneens tot een kunstwerk zou stileren. Dorians wens wordt verhoord: zijn portret wordt de spiegel van zijn ziel en zelf stort hij zich op alle genietingen van het leven. Maar wat is de prijs die hij en zijn omgeving voor zijn "immoreel" gedrag en identiteitsverlies moet betalen? In deze realistisch-symbolische roman, die in het Fin-de-Siècle ""provocerend" en "macaber" werd genoemd, vallen vooral Wilde's met geestige paradoxen doorspekte dialogen op.
18. Twijfelzone, Johan Deseyn

In Twijfelzone wordt door de mensen die op de plaats van 'de feiten' aankomen, helemaal niet aan de waarheid getwijfeld. Winnie Shankar wordt echter geconfronteerd met een gans andere waarheid.
In deze vier horrorverhalen worden de personages telkens geconfronteerd met het onverwachte dat uit de hand loopt in een wereld die plotseling uit dromen is opgetrokken, zoals in het geval van Winnie Shankar in 'Twijfelzone' die seksueel getinte dromen heeft over de Bijbelman en zijn kompaan. Maar zijn het wel dromen? Die vraag is uiteraard een cliche geworden in het horrorgenre, en de Vlaamse auteur ontsnapt er jammer genoeg niet aan, hoewel zijn verhalen met veel vaart en goede wil zijn geschreven. De schaduw van Stephen King hangt over deze Amerikaans aandoende verhalen, en hoewel Deseyn over een grote portie fantasie beschikt, er vaart in zijn verhalen zit en hij niet terugschrikt voor Grand Guignol-effecten, heeft hij te weinig stijlgevoel in huis: de verhalen stijgen niet boven de middelmaat uit. Kleine druk.
17. Horowitz horror, Antony Horowitz

Een bundel griezelverhalen, waarbij het angstaanjagende in heel gewone dagelijkse dingen verscholen zit: een fotocamera waarmee dodelijke foto's worden gemaakt, een computer die de toekomst voorspelt, een victoriaanse badkuip en een vakantiesouvenir.
De verhalen lijken bijna altijd een happy end te krijgen, maar bij de ontknoping draait de plot opeens om en slaat het noodlot toe …
16. Gekweld, Chuck Palahniuk

Via een advertentie belanden 18 mensen voor 3 maanden in een verlaten theater om daar een meesterwerk te schrijven. Al snel is er geen elektra, water en voedsel meer. Ze vertellen elkaar verhalen om in leven te blijven en om de anderen te overleven. Excessen als zelfverminking, moord en kannibalisme volgen. Intussen vertelt ieder het verhaal waardoor hij of zij aan een bijnaam kwam, voorafgegaan door een kort gedicht. Als rode draad is er een verteller die het wij-gevoel van de groep vertolkt. Voor de liefhebber van gruwelijkheden is dit een geweldig boek. De auteur combineert een zeer creatief taalgebruik met bizarre invalshoeken die zowel triest als smerig zijn. Zo is er Saint Gut-Free die bij het masturberen zijn endeldarm in de zwembadafvoer kwijtraakte en Mother Nature legt uit dat je door voetreflexologie iemand een orgasme kan bezorgen, maar ook kan doden. Scherp, satirisch en af en toe bijzonder onsmakelijk, maar ook vermakelijk en knap opgezet. Pocketeditie.
15. Halloween Horror Verhalen, Martijn Lindeboom

Martijn Lindeboom heeft de beste genreauteurs uit Nederland en Vlaanderen verzameld in een verhalenbundel vol macabere horrorverhalen.In deze bundel vind je een bloedspannende selectie zoals je die nog nooit hebt gelezen, van klassieke pulp tot eigentijdse psychologische spanning, van een dodelijk katmonster tot duistere koeien en vampiers. Pas maar op, voordat je het weet kijk je de komende maanden alleen nog maar angstig over je schouder, onder je bed of achter in je kast.Met werk van Martijn Adelmund, Christien Boomsma, Sophia Drenth, Thomas Olde Heuvelt, Jerry Hormone, Auke Hulst, Martijn Lindeboom, Vanessa Morgan, Jamal Ouariachi, J. Sharpe, Tais Teng en Barend de Voogd.
14. Bezeten stad, Stephen King

Een kwart eeuw na een traumatische jeugdervaring keert een man terug naar zijn geboortestadje in Midden-Amerika en brengt er een zomer vol nachtmerrieachtige gebeurtenissen door. Met hulp van een jongetje bewerkt hij de definitieve vernietiging van de kwade machten. Een vampierverhaal, geinspireerd door Bram Stokers 'Dracula', eigentijds uitgewerkt. Interessant verhaal door goede tekening van de vele personages en de invloed van de gebeurtenissen op hun karakters. Veel actie, goed volgehouden spanning en royale uitwerking van het vampiergegeven zorgen voor een ouderwets-dik, prettig leesbaar boek. Zeer kleine druk.
13. Hex, Thomas Olde Heuvelt

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken... Thomas Olde Heuvelt (1983) won in 2015 de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award en werd genomineerd voor een World Fantasy Award. In 2017 verschijnt zijn nieuwe thriller. 'Dit doet denken aan Spielberg. Een fantastisch en onvergetelijk verhaal.' The Guardian 'Soms wordt het grensgebied tussen fantasy en misdaadroman zo overtuigend gespeeld, dat de scheidslijn tussen genres er niet meer toe doet.' **** VN Detective en Thrillergids
12. De schreeuw van het lam, Thomas Harris

Met de hulp van dr. Hannibal Lecter, een briljante psychiater én weerzinwekkende moordenaar, opent FBI-agente Clarice Starling de jacht op de seriemoordenaar Buffalo Bill. De cryptische aanwijzingen van Lecter , zowel over Buffalo Bil] als over haarzelf - leiden Clarice in een speurtocht die iedere lezer zal ervaren als angstaanjagend en absoluut fascinerend.
11. Allerzielen 3 - het boek des levens, Deborah Harkness

Diana Bishop, historicus en heks, en haar geliefde Matthew Clairmont, wetenschapper en vampier, komen na hun avonturen in het verleden weer in het heden terecht. Hun zoektocht naar het magische manuscript dat de kennis bevat van alle levende soorten op aarde, zorgt voor nieuwe gevaren, ontmoetingen met oude vijanden en stelt hun allesomvattende liefde voor elkaar opnieuw op de proef. De reis brengt dit bijzondere paar naar eeuwenoude familiehuizen en hypermoderne laboratoria, van de paleizen van Venetië tot de meest hightech wetenschappelijke centra van de wereld. Zullen ze eindelijk ontdekken wat de heksen al zo veel eeuwen weten?
10. Allerzielen 2 - de schaduw van de nacht, Deborah Harkness

Diana en Matthew komen in het victoriaanse Londen terecht, een wereld vol spionnen én oude vrienden van Matthew. Zal Diana iemand vinden die haar kan leren met haar krachten om te gaan? Kan Matthew zich hier op het mysterie rondom het magische manuscript concentreren? En zal hun liefde alle gevaren die deze nieuwe wereld heeft het hoofd kunnen bieden?
9. Allerzielen 1 - Allerzielen, Deborah Harkness

Wanneer historicus Diana Bishop in de Bodleian-bibliotheek in Oxford per toeval een betoverd alchemistisch manuscript opent, dringt er ongewild magie binnen in haar zorgvuldig alledaags gehouden leven. Hoewel ze van een oud heksengeslacht afstamt, wil ze met die familie-erfenis absoluut niets te maken hebben. Maar Diana merkt dat ze de wereld van magie niet meer op afstand kan houden. Verschillende wezens geloven dat het manuscript belangrijke aanwijzingen bevat over verleden en toekomst, en ze willen weten hoe Diana de hand heeft weten te leggen op het ongrijpbare boekwerk. Onder hen bevindt zich Matthew Clairmont, een geneticus én vampier met een passie voor Darwin. Diana en Matthew beginnen samen aan een zoektocht om de geheimen van het manuscript te ontrafelen. Maar de relatie die zich tussen de eeuwenoude vampier en de ontwakende heks ontwikkelt, dreigt te knagen aan de fragiele vrede die al zo lang tussen bovennatuurlijke wezens en mensen bestaat, en zet ook Diana's wereld op zijn kop.
8. De dollarganger-Serie Omnibus, Virginia Andrews

Virginia Andrews is een internationaal fenomeen. Ook in Nederland en België rees haar ster snel en werden tot nu toe ruim driekwart miljoen boeken verkocht. Daarmee mag Virginia Andrews, met haar unieke, eigen verteltrant, tot de meest succelsvolle auteurs van ons land worden gerekend.
De Dollenganger-serie vertelt het huiveringwekkende verhaal van de familie Foxworth, waarin ondanks obsessies en wraak toch plaats is voor hartstocht en geluk. De Dollenganger-serie begint met Bloemen op Zolder, waarin vier kinderen `voor een paar dagen`worden opgesloten op de zolder van een riant landhuis, zodat hun moeder een enorme erfenis in de wacht kan slepen. Maar de beloofde paar dagen worden enkele jaren, waarin ze worden gekweld en vernederd.
In de drie vervolgdelen Bloemen op in de Wind, Aks er doornen zijn en Het zaad van gisteren leest u alles over hoe het de kinderen verder vergaat, over hun vergelding, triomf en tragiek. Het laatste deel ten slotte, Schaduwen in de tuin, is de onthullende, inleidende roman op de voorgaande vier delen.
7. Haal mij hier weg, Elisa Teulings

Wanneer ze de woonkamer binnen loopt ziet ze haar moeder liggen op de leren bank.In de stoel bij het raam zit een onbekende vrouw.Een maatschappelijk werkster die haar leven voorgoed ging veranderen. Samen met haar kleine broertje wordt ze uit huis gehaald en naar een pleeggezin gebracht. Wat ze niet wist, was wat haar de komende jaren te wachten stond.Jarenlang gaat ze gebukt onder het strenge regiem wat haar pleegouders hanteren.De dagen zijn gevuld met huishoudelijke taken, zweepslagen en vernedering.Uit schaamte en angst verbergt ze haar littekens, niemand die ze opmerkt maar wel degelijk aanwezig zijn.Een huiveringwekkend waargebeurd verhaal over een jeugd vol kindermishandeling en verwaarlozing.Komt er een einde aan de hel waarin ze zich bevindt? Ontsnappen lijkt onmogelijk...Op een post-it schreef ze de volgende woorden:'Haal mij hier weg!''In het boek proef je de wanhoop en de onmacht van het kind. Je ervaart de hoop op een miraculeuze ontsnapping, die nooit lijkt te komen. Tenslotte blijf je achter met een gevoel van bewondering voor Elisa's kracht.'- De Bevelander'Een indrukwekkende leeservaring voor jong en oud...' - Lezers review
6. Insomnia, Stephen King

In de bestseller Insomnia van meesterverteller Stephen King keren we terug naar Derry, het stadje dat velen zich zullen herinneren van It...
Ralph Roberts heeft een probleem: hij slaapt niet zo goed meer. Elke avond valt hij om halftwaalf in slaap, maar steeds wordt hij een beetje eerder wakker: 3.15, 3.02, 2.45, 2.15... Voor Ralph betekent het een verblijf in de hel. Hij begint beangstigende beelden te zien die te echt lijken om hallucinaties te zijn. Hij ziet kleine, kale dokters die midden in de nacht met een schaar in de aanslag het huis van zijn overbuurvrouw May Locher binnendringen...
5. De beproeving, Stephen King

De Beproeving (The Stand) is een van Stephen Kings beroemdste romans en wordt tot een van de hoogtepunten binnen zijn oeuvre gerekend. Het is het verhaal van Kings apocalyptische visie op de wereld die door een grote plaag wordt geteisterd.
Eerst komt de Grote Plaag. De gehele beschaving wordt vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Steden liggen bezaaid met rottende lijken. De lucht is bezwangerd met een oorverdovende stilte. Een handjevol overlevenden verzamelt zich en begint aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld...
Een nieuwe, vierdelige verfilming van The Stand is in voorbereiding.
`Ik heb De Beproeving verslonden van de eerste tot en met de laatste pagina.' Trouw
4. The walking dead serie, Robert Kirkman

Eerst was er de grensverleggende en bestsellende stripboekenreeks... 'Elk deel bijt zich in je vast en laat pas los als het volgende is verschenen.' - Ain't It Cool News
Toen kwam de televisieserie die alle records brak... 'De beste nieuwe serie op tv.' - Entertainment Weekly
Niet veel later volgde een van de beste games van de laatste jaren... 'Er is nog nooit zoiets (goeds) uitgebracht als dit.' - Wired
En nu verschijnt er voor het eerst een serie boeken die de geheimen ontrafelt van de meest iconische personages uit het Walking Dead-universum... 'Als stripboekenmaker Robert Kirkman een superheld zou zijn, dan zou hij koning Midas heten.' - The New York Times
In het Walking Dead-universum is er geen grotere schurk dan de Governor, de despoot die heerst in de ommuurde gemeenschap van Woodbury. De man heeft een akelig idee van gerechtigheid - of hij nu gevangenen laat vechten tegen zombies, bij wijze van volksvermaak, of ledematen afhakt van diegenen die hem tegenwerken.
Nu The Walking Dead voor het eerst in boekvorm is verschenen, zullen de fans eindelijk ontdekken hoe de Governor de man geworden is die hij tegenwoordig is, en wat hem dreef tot zijn gruweldaden.
3. The shining, Stephen King

De driftige Jack Torrance wordt huismeester in een groot hotel dat gedurende de winter gesloten is. Zijn vrouw Wendy en hun vijfjarig zoontje Danny vergezellen hem. Danny is helderziend en wil aanvankelijk niet naar het verlaten hotel. Hij voorziet dat een onbekend gevaar hem en zijn ouders bedreigt, zonder dat hij daar iets tegen kan ondernemen....
2. De donkere toren serie, Stephen King

Het slot van Kings magnum opus, waarop trouwe fans al jaren vol ongeduld wachten. Dit boek besluit Kings versie van de graallegende, met werelden die ons merkwaardig bekend voorkomen, maar dat niet zijn.
Aan het begin van dit einde is Rolands gezelschap nog intact, howel verspreid in tijd en ruimte. Susannah is in groot gevaar in Donderslag, Jake en pater Callahan, met Oy tussen hen in, zijn met getrokken wapens een restaurant in New York binnengevallen en Roland en Eddie zitten vast in het Maine van 1977 - in de belangrijkste van alle werelden.
Zo opent deze deur naar de verste uithoeken van Stephen Kings verbeelding. Tot zover zijn we gekomen. Ga nog wat verder. Ga naar het einde van het pad. Het geluid dat we horen zou wel eens een achter ons dichtslaande deur kunnen zijn. Welkom in De Donkere Toren.
'Als dit laatste boek verschenen is, zullen de lezers gewonweg wild worden.' Stephen King
1. It, Stephen King

'Fictie is de waarheid binnen de leugen, en de waarheid van deze fictie is heel eenvoudig: magie bestaat.' Stephen King
1957
Een zesjarig jongetje speelt in Derry tijdens een stortbui met een papieren bootje in de goot. Plotseling verdwijnt het bootje. Als het jongetje op zijn knieën in het donkere gat tuurt, staren twee felgele ogen hem aan...
1984
Twee jongens slaan op straat een man meedogenloos in elkaar en gooien hem in het water. Het slachtoffer lijkt door een clown uit het water te worden gehaald...
De Reunie
Bill Denbrough, Mike Hanlon, Richie Tozier, Beverley Marsh, Eddie Kaspbrak en Ben Hanscom komen na jaren bij elkaar in Derry. En dan blijkt dat de demonen uit hun jeugd nog steeds niet zijn verdwenen...
Maak jouw eigen website met JouwWeb